Riskutbildning MC

I körkortsutbildning för motorcykel ingår obligatorisk riskutbildning i två delar. Båda delarna måste vara godkända innan du gör kunskapsprov och förarprov.

Riskutbildning MC är inriktad just för motorcykel. Tänk på att riskutbildning för personbil (behörighet B) inte kan tillgodoräknas för MC.

Riskutbildning 1 MC

Teoretisk utbildning

Riskutbildning 1 går igenom risker i trafiken som är speciella för MC-förare. Vi diskuterar ämnen som trötthet, riskfyllda beteenden, alkohol och andra droger. Under utbildningen får du bl.a. delta i diskussioner om vilka konsekvenserna kan bli, vad som ökar riskerna i trafiken och hur de kan undvikas. Riskutbildningen hålls i trafikskolans teorisal. Utbildningen tar ca tre timmar exklusive raster.

Du kan gå riskettan när som helst under din utbildning. Det kan dock vara en fördel om du har läst teori och kört lite innan du går riskettan. 

Har du frågor eller om du inte hittar ett kurstillfälle i E-handeln, kan du ringa oss på 046-15 88 33 eller 040-50 50 75.

Riskutbildning 2 MC

Praktisk utbildning på manöverbana

Riskutbildning 2 handlar bland annat om hastighet, säkerhet och körning vid olika väg- och väderförhållanden. Risktvåan ställer höga krav på dig som förare och därför gör du den i slutet av din utbildning. Du behöver kunna manövrera din motorcykel på ett säkert sätt och känna dig bekväm att accelerera och bromsa. Risktvåan innehåller verklighetsnära övningar som relaterar till riskfyllda trafiksituationer. Utbildningens fokus ligger på hur du undviker att hamna i olika risksituationer,

Risktvåan är ca 4-5 timmar lång och görs på Bulltoftabanan i Malmö.  

Din lärare bokar risktvåan tillsammans med dig.