D-buss

Ett D-körkort innebär tillträde till en ny yrkesroll där det ställs mycket höga krav på dig från myndigheter och allmänheten. Du har ansvar för många människors liv och därför måste du vara välutbildad, dels tekniskt men även i lagar och förordningar.

Som bussförare måste du köra lugnt och behagligt men ändå tillräckligt snabbt för att hålla de tider som kan förekomma i yrket. Du måste även ha ett gott kundbemötande.

Att skaffa sig en högre behörighet än B-körkort innebär att du måste ha en bra grund att stå på. När du tar busskort hos oss får du en personlig bedömning för att vi ska kunna planera din utbildning.

Om du har några funderingar är du välkommen att kontakta oss på 040-505075 eller maila till yrkestrafik@erikssonstrafikskola.se

Inskrivning

Kontakta oss på 040-505075, fyll i inskrivninsgformuläret eller besök något av våra kontor för att skriva in dig.

Körkortstillstånd

För att få övningsköra måste ha ett körkortstillstånd. Då det ställs högre krav på tyngre fordon, t.ex. buss, måste körkortstillståndsansökan kompletteras med ett läkarordinerat hälsointyg.

Du ansöker om körkortstillstånd i Transportstyrelsens e-tjänster (grupp II/III).
Skriv ut denna blankett för läkaren att fylla i vid ditt läkarbesök. Läkare utför de kontroller som krävs och skickar därefter ansökan till Transportstyrelsen.

Det kan ta upp till 3 veckor tills du får ditt körkortstillstånd.

Under tiden du väntar på att ditt körkortstillstånd kan du börja läsa teori.

Teori

På teorin behandlar vi de delar som kan vara komplicerade och svåra att förstå, delar som kräver förklaringar och diskussioner. Vi pratar även mycket tekniskt kring bussen, men givetvis diskuterar vi även en del trafikregler och vägmärken, framförallt det som berör busstrafik.

Körlektioner

När du mottagit körkortstillståndet kan du börja övningsköra. Ta kontakt med oss så hjälper vi dig med planering av din utbildning.

Körlektioner bokas på telefon 040-505075 eller inne på något av våra kontor. En körlektion är 55 minuter, men för att få ut så mycket som möjligt rekommenderar vi att man bokar dubbellektioner.

Teoriprov

Teoriprovet bokar du på Trafikverket när du fått godkänt på dina teoretiska tester.

Teoriprovet är giltigt i 1 år och kan endast utföras på svenska.

Körprov

Körprov bokas i samråd med din lärare. Du ska ha ett godkänt teoriprov för att få genomföra körprov.

DE-körkort

För att kunna ta ett DE-körkort (buss med släp) krävs det att man först har ett D-körkort. Med andra ord måste man göra både nytt teoriprov och körprov för att få ett DE-körkort.

Yrkeskompetensbevis

Ett tips från oss är att du är klar med teoriprovet innan du börjar med eventuellt yrkeskompetensbevis eftersom det annars kan bli för mycket teoretisk utbildning på en gång.

Om du är osäker på ifall yrkeskompetensbevis behövs för just dig så kontakta Transportstyrelsen på 0771-818181.