C-lastbil

Det är stor skillnad på att köra en tung lastbil jämfört med en personbil, och därför ställs det andra krav på dig som förare av ett sådant fordon. Ska du köra tung lastbil behöver du ett C-körkort, och det finns fyra olika körkortsbehörigheter för tunga lastbilar: C1, C1E, C och CE. Skillnaden ligger i hur tunga lastbilar och vilka tillkopplade släpvagnar du har rätt att köra.

Inskrivning

Kontakta oss på 040-50 50 75, fyll i inskrivninsgformuläret här på hemsidan eller besök något av våra kontor för att skriva in dig.

Körkortstillstånd

Innan du kan börja köra måste du ansöka om och få ett körkortstillstånd. Då det ställs högre krav på tyngre fordon, tex lastbil, måste körkortstillståndsansökan kompletteras med ett läkarordinerat hälsointyg. Ansök om körkortstillstånd för lastbil på Transportstyrelsens e-tjänster (Grupp II / III). Skriv ut denna blankett för läkaren att fylla i på ditt läkarbesök. Det tar allt från ett par arbetsdagar till ca 3 veckor tills du får ditt körkortstillstånd hemskickat på posten.

Teori

Innan man kan boka ett körprov måste man ha ett godkänt teoriprov. Detta bokas i samråd med din lärare.

Körlektioner

Körlektioner för tung trafik bokas per telefon 040-505075 eller inne på något av våra kontor. En körlektion är 55 minuter, men för att få ut så mycket som möjligt både tids- och pengamässigt rekommenderar vi att man bokar dubbellektioner.

Körprov

Körprov bokas i samråd med din lärare. Notera att man måste ha ett godkänt teoriprov för att få genomföra ett körprov.

CE-kort

För att kunna ta ett CE-körkort (lastbil med släp) krävs det att man först har ett C-kort. Med andra ord måste man göra både ett nytt teoriprov och körprov för att få ett CE-kort.