C-lastbil

Det är stor skillnad på att köra en tung lastbil jämfört med en personbil, och därför ställs det andra krav på dig som förare av ett sådant fordon. Ska du köra tung lastbil behöver du ett C-körkort. Det finns fyra olika körkortsbehörigheter för tunga lastbilar: C1, C1E, C och CE. Skillnaden ligger i hur tunga lastbilar och vilka tillkopplade släpvagnar du har rätt att köra.

Inskrivning

Kontakta oss på 040-505075, fyll i inskrivninsgformuläret eller besök något av våra kontor för att skriva in dig.

Körkortstillstånd

För att få övningsköra måste ha ett körkortstillstånd. Då det ställs högre krav på tyngre fordon, t.ex. lastbil, måste körkortstillståndsansökan kompletteras med ett läkarordinerat hälsointyg.

Du ansöker om körkortstillstånd i Transportstyrelsens e-tjänster (grupp II/III).
Skriv ut denna blankett för läkaren att fylla i vid ditt läkarbesök. Läkare utför de kontroller som krävs och skickar därefter ansökan till Transportstyrelsen.

Det kan ta upp till 3 veckor tills du får ditt körkortstillstånd.

Under tiden du väntar på att ditt körkortstillstånd kan du börja läsa teori.

Teori

På teorin behandlar vi de delar som kan vara komplicerade och svåra att förstå, delar som kräver förklaringar och diskussioner. Vi pratar även mycket tekniskt kring fordonet, men givetvis diskuterar vi även en del trafikregler och vägmärken, framförallt det som berör lastbilstrafik.

Körlektioner

När du mottagit körkortstillståndet kan du börja övningsköra. Ta kontakt med oss så hjälper vi dig med planering av din utbildning.

Körlektioner bokas per telefon 040-505075 eller inne på något av våra kontor. En körlektion är 55 minuter, men för att få ut så mycket som möjligt rekommenderar vi att man bokar dubbellektioner.

Teoriprov

Teoriprovet bokar du på Trafikverket när du fått godkänt på dina teoretiska tester.

Teoriprovet är giltigt i 1 år och kan endast utföras på svenska.

Körprov

Körprov bokas i samråd med din lärare. Notera att man måste ha ett godkänt teoriprov för att få genomföra ett körprov.

CE-körkort

För att kunna ta ett CE-körkort (lastbil med släp) krävs det att man först har ett C-körkort. Med andra ord måste man göra både ett nytt teoriprov och körprov för att få ett CE-körkort.