BE/B96-bil+släp

BE-behörighet

För att kunna ta BE måste du redan ha ett giltigt B-körkort.

Med BE har du rätt att köra ett (eller flera) släp där släpens sammanlagda totalvikt inte överstiger 3 500 kg. Tänk på att bil och släp kan ha begränsningar i sina respektive registreringsbevis som måste uppfyllas för att det skall bli en laglig fordonskombination.

Körkortstillstånd BE

För att få övningsköra, göra teoriprov samt körprov krävs att du har körkortstillstånd. Du ansöker om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. Din ansökan ska kompletteras med ett synintyg. Du kan göra gratis syntest på alla våra kontor om du köpt ett körpaket hos oss. Vi rapporterar syntestresultatet direkt till Transportstyrelsen online.

Kunskaps- och körprov BE

Eleven bokar själv teoriprovet.

Körprovet bokas i samråd med trafikläraren.

 

Utökad B-behörighet (B96)

För att kunna ta B96-behörighet måste du inte ha B-körkort sedan innan, dock är det att rekommendera.

Med B96 har du rätt att köra ett ekipage där den sammanlagda totalvikten för bil och släp kan vara upp till 4 250 kg. Tänk på att bil och släp kan ha begränsningar i sina respektive registreringsbevis som måste uppfyllas för att erhålla en laglig fordonskombination.

Körkortstillstånd B96

Om du har B-körkort sedan tidigare, behöver du inget körkortstillstånd.

Kunskaps- och körprov B96

Om du redan har B-körkort, gör du endast körprov. Körprovet bokas i samråd med trafikläraren.

Om du tar B och B96 samtidigt, genomförs körprovet i två delar. Den första delen av körprovet innehåller körning med enbart en bil. Den andra delen innehåller körning med tillkopplat släp. Observera att både kunskapsprov och körprov för B-behörighet måste vara godkända för att du ska få göra körprovet för utökad B-behörighet.

Tips

Om du vill ha hjälp med att räkna på vad din fordonskombination kräver för körkortsbehörighet, kan du kontakta oss eller Transportstyrelsen. Dina fordons registreringsnummer behövs för att ge dig svar.