Riskutbildning personbil

30 juni, 2017

I körkortsutbildning för personbil ingår obligatorisk riskutbildning i två delar. Båda delarna måste vara godkända innan du gör kunskapsprov och förarprov.

Riskutbildning personbil är inriktad just för personbil. Tänk på att riskutbildning för motorcykel (behörighet A, A1, A2) inte kan tillgodoräknas för bil.

Riskutbildning 1 personbil

Teoretisk utbildning

Riskutbildning 1 går igenom risker i trafiken som är speciella för bilförare. Vi diskuterar ämnen som trötthet, riskfyllda beteenden, alkohol och andra droger. Under utbildningen får du bl.a. delta i diskussioner om vilka konsekvenserna kan bli, vad som ökar riskerna i trafiken och hur de kan undvikas. Riskutbildningen hålls i trafikskolans teorisal. Utbildningen tar ca tre timmar exklusive raster.

Du kan gå riskettan när som helst under din utbildning. Det kan dock vara en fördel om du har läst teori och kört lite innan du går riskettan. 

Har du frågor eller om du inte hittar ett kurstillfälle i E-handeln, kan du ringa oss på 046-15 88 33 eller 040-50 50 75.

Riskutbildning 2 personbil (halka)

Praktisk utbildning på manöverbana

Riskutbildning 2 handlar bland annat om hastighet, säkerhet och körning vid olika väg- och väderförhållanden. Risktvåan ställer höga krav på dig som förare när det gäller bland annat bedömning, värdering och förståelse av olika trafiksituationer. Du behöver kunna manövrera bilen på ett säkert sätt och känna dig bekväm att accelerera och bromsa. Risktvåan innehåller verklighetsnära övningar som relaterar till riskfyllda trafiksituationer. Utbildningens fokus ligger på hur du undviker att hamna i olika risksituationer.

Risktvåan är ca 4-5 timmar lång och görs på Bulltoftabanan i Malmö.  

Risktvåan görs i slutet av din utbildning och din lärare bokar risktvåan tillsammans med dig.