B-utökat

B96-kort (B-utökat)

För att kunna ta B96-kort måste du inte ha ett B-kort sedan innan, dock är det rekommenderat.

Körprovet genomförs då i två delar. Den första delen av körprovet innehåller körning med enbart en bil. Den andra delen innehåller körning med tillkopplat släp. Observera att både kunskapsprovet och körprovets första del (för B-behörighet) måste vara godkända för att du ska få gå vidare och genomföra den andra delen (för utökad B-behörighet).

B96-körkort ger dig rätten att framföra ekipage där bilen och släpets sammanlagda totalvikt kan vara ända upp till 4,25 ton. Tänk på att bil och släp kan ha begränsningar i sina respektive registreringsbevis som måste uppfyllas för att det skall bli en laglig fordonskombination. Om du vill ha hjälp med att räkna på vad just din fordonskombination kräver för körkortsbehörighet, så kontakta oss eller Transportstyrelsen. Enbart dina fordons registreringsnummer behövs för att ge dig svar.

Körkortstillstånd

För att få övningsköra, göra teoriprov samt körprov krävs att du har körkortstillstånd. Ansök om detta här hos Transportstyrelsen och glöm inte komplettera med ett synintyg som du kan göra gratis på alla våra kontor när du köpt ett körpaket hos oss. Detta rapporterar vi sedan direkt till Transportstyrelsen online.

Kunskaps- och körprov

Proven bokas i samråd med din trafiklärare. Lån av ekipage till prov har vi tillhanda i mån av tillgänglighet.